Savjeti za čišćenje kuhinje

Savjeti za brzo i temeljito čišćenje stana
27 veljače, 2018
Savjeti za čišćenje kuće na prirodan način
27 travnja, 2018

Savjeti za čišćenje kuhinje

U kuhinji se spremaju sve delicije koje konzumiramo za stolom, stoga je jako važno da je ona uredna i čista, kako zajedno s hranom koja se priprema u njoj ne bi išle i bakterije koje se množe na nečistim površinama.

Za većinu čišćenja dovoljan vam je ocat i limunska kiselina, ali za tvrdokornije mrlje također postoje rješenja.

Štednjak

Zaprljane brazde na pločama štednjaka ćete očistiti ako ih prethodno zagrijete, a potom pospete praškom za pecivo i kasnije izribate. Mrlje će nestati s ploče štednjaka ako ih pospete solju, a potom dobro izribate vlažnom četkom. Na kraju ploču dobro isperete s puno vode i posušite.

Staklene ploče štednjaka očistite vlažnom krpom pomoću nekoliko kapi deterdženta. Zagorjele ostatke odstranit ćete posebnim strugalom za staklo koje možete nabaviti u trgovinama. Za očuvanje sjaja, ploče ispolirajte octom.

Ormare i radne površine u kuhinji najbolje ćete očistiti mješavinom vode, octa i mazivog sapuna. Ormare jednom godišnje operite octenom vodom. Tom prigodom možete temeljito očistiti i sve rijetko korištene predmete.

Kao univerzalno sredstvo za čišćenje kuhinje, dobro je mlijeko koje je osim prema kuhinjskim elementima, nježno i prema vašoj koži.

Napravit ćete ga od:

– 1 jušne žlice mazivog sapuna
– 200 ml vode
– 20 g mljevene krede
– 5 kapi limunova ulja

Mazivi sapun i vodu neprekidno miješajući otopite u vodenoj kupki na laganoj vatri. Mljevenu kredu umiješajte pomoću električnog miksera podešenog na najnižu brzinu. Dodajte ulje, gotovo mlijeko prelijte u bocu, dobro zatvorite i potrošite u roku 3 mjeseca. I pribor za jelo treba održavati čistim, pa ga povremeno izribajte pastom od mljevene krede i octa, a potom operite vodom i dobro posušite.

U kuhinji se kuha pa nije čudno što zna ostati svakakvih mirisa. Kako biste ih spriječili, u staklenci držite nasjeckani celer koji ima osvježavajuću snagu. Što je vaša kuhinja urednija i čišća, manja je vjerojatnost da ćete vi i vaši ukućani biti izloženi bakterijama koje štete vašem zdravlju.