7 savjeta profesionalaca za dobro čišćenje

Savjeti za čišćenje kuće na prirodan način
27 travnja, 2018

7 savjeta profesionalaca za dobro čišćenje

Željeli biste da vaš dom bude čist, ali smatrate da niste neki pretjerano veliki talent za čišćenje? Prikupili smo 7 najboljih savjeta profesionalnih čistača koji vam mogu pomoći.

Napravite raspored

Profesionalci ne shvaćaju čišćenje kao nešto što rade kad imaju viška vremena, već naprave precizan raspored kojim odrede što će i kada čistiti. Naravno, nećete čistiti svoj dom 8 sati dnevno, svaki dan, ali svakako je dobro napraviti raspored koji će vam pomoći da se lakše nosite s dnevnom rutinom.

Prilagodite svoj raspored čišćenja svom stilu života, ako imate više vremena vikendima, možete tada obaviti najviše posla, ali ako jedva čekate petak da bi se uputili na dvodnevno putovanje, možda je bolje čišćenje rasporediti tijekom tjedna. Redovito čišćenje, po rasporedu, olakšat će vam održavanje doma i učiniti vam okruženje ugodnijim.

Izaberite odgovarajuću odjeću

Vrlo je važno nositi odgovarajuću odjeću za čišćenje, savjetuju stručnjaci, jer udobna i lako periva odjeća omogućuje bezbrižno kretanje tijekom ovog zahtjevnog zadatka. Ako čistite u odjeću koju svakodnevno nosite, ona će se uprljati, oštetiti ili biti natopljena vašim znojem.

Odgovarajuća odjeća olakšat će vam kretanje i moći ćete kleknuti, sjesti ili leći na pod kako biste uklonili tvrdokorne mrlje na raznim mjestima u vašem stanu, a istovremeno nećete morati brinuti zbog oštećivanja odjeće..

Uložite u kvalitetna sredstva za čišćenje

Profesionalci rijetko koriste univerzalna sredstva za čišćenje dostupna u svakoj trgovini. Kako bi uštedjeli vrijeme i novac, oni radije ulažu u kvalitetne proizvode koji učinkovito čiste.

Slijedite njihov primjer i učinite isto. Koristite sredstva specijalizirana za svaki dio vašeg doma i nabavite opremu koja će vam olakšati čišćenje. Možete i napraviti svoja vlastita sredstva za čišćenje koja su često učinkovitija od onih iz trgovine. Ulaganje u kvalitetne proizvode dugoročno će vam uštedjeti novac i dragocjeno vrijeme.

Podignite s poda

Aktivnost koja nam oduzima najviše vremena tijekom čišćenja je podizanje stvari s poda, pospremanje stvari i uklanjanje nereda. Uredniji dom mnogo je lakše očistiti, stoga je važno da na vašem podu i ostalim površinama bude što manje stvari. Nakon toga mnogo ćete lakše usisati, pomesti ili oprati pod.

Uvijek budite spremni

Kako čistite kupaonicu? Zgrabite spužvu i zatim shvatite da ste zaboravili sredstvo za čišćenje u podrumu. Odete po njega, operete kadu i baš kad želite oprati pod shvatite da ste negdje ostavili krpu. Ovo vam oduzima mnogo vremena i energije stoga pripremite sve unaprijed i držite stvari pri ruci. Lakše ćete se odlučiti na čišćenje ako su vam spužva i deterdžent na vidiku.

Budite učinkoviti

Vrlo ćete rijetko vidjeti profesionalca da u jednoj sobi čisti više puta. Organizirajte se i očistite sve površine u jednoj prostoriji odjednom i tek nakon toga nastavite u drugu prostoriju, to će vam uštedjeti vrijeme i bit ćete učinkovitiji.

Usredotočite se

Ne prekidajte posao kako bi pogledali omiljenu sapunicu ili otišli na kavu. Završite čišćenje i nakon toga se odmorite. Shvatite ozbiljno svoj zadatak i ne rasipajte energiju na sitne poslove koji će vam odvratiti pažnju. Tek kad završite čišćenje, nagradite se odmorom i uživanjem u svom čistom, urednom domu.