Savjeti za brzo i temeljito čišćenje stana

Savjeti za čišćenje kuhinje
20 ožujka, 2018

Savjeti za brzo i temeljito čišćenje stana

Nekima subota predstavlja dan za dopodnevnu špicu, a nekima za dopodnevnu generalku. Ukoliko se ubrajate u drugu skupinu, donosimo vam nekoliko savjeta kako ubrzati posao i uživati u ostatku dana.

Imajte na umu kako čišćenjem, osim što postižemo pozitivan psihološki i zdravstveni efekt, ujedno i trošimo do 115 kalorija po satu. Možda vam sada bude malo lakše prionuti na posao.

Kuhinja

Kuhinja uvijek treba biti besprijekorna jer bi u suprotnom mogla biti izvor zaraza i bakterija. Pazite da u kuhinji ne koristite istu krpu za čišćenje svih kuhinjskih ploha i pomagala. Nije preporučljivo istom krpom brisati sudoper, a potom dasku za rezanje mesa.

Također imajte na umu kako su vlažna mjesta najveći izvor bakterija i da je obavezno mijenjanje spužvica za pranje suđa svakih tjedan dana.

Slavine dodatno ispolirajte polovicom limuna, a sudoperu vratite sjaj maslinovim uljem koji ćete utrljati mekom krpicom u površinu.

Kupaonica

Drugo mjesto u vašemu domu kojemu treba posvetiti posebnu pažnju! Pazite da je daska prije svakog puštanja vode spuštena, a WC školjku pokušajte očistiti eko sredstvom za čišćenje te u ljekarni kupite boraks koji je za to odličan.

Budite temeljiti kada je riječ o pločicama, posebice oko kade. Pomiješajte prašak za pecivo i sok jednog limuna, istrljajte površinu i obrišite papiranatim ručnicima.

Pažnju obratite i na tuš koji može biti izvor raznih plućnih bolesti i bakterija. Uronite tuš u ocat, koji ste prethodno nalili u plastičnu vrećicu i zavežite te ostavite preko noći. Ujutro temeljito isperite.

Dnevna soba

Najveći zadatak u dnevnoj sobi je garnitura za sjedenje, prašina i podovi. Sve bi trebalo biti redovito održavano. Garintura za sjedenje, ovisno od materijala; može biti usisavana, a ukoliko je kožna ili od umjetne kože, može ju ispolirati običnim vlažnim maramicama.

Kada brišete prašinu, krenite od najgornje police prema dolje i obavezno nakon svakog brisanja isperite krpu.

Što se podova tiče, preporuča se lagano namočiti krpu u blagu otopinu sredstva za parkete i prebrisati pod, a zatim ga dobro osušiti papirnatim ručnicima.

Spavaća soba

Krevetninu treba mijenjati jednom tjedno i prati na 60°C ili više kako biste spriječili razmnožavanje grinja. Posteljinu bi trebalo svako jutro kratko provjetriti, a spavaću sobu obavezno prozračiti.

Jastuke je potrebno mijenjati svake dvije godine, ukoliko želite zdrav san, a madrac usisati barem dva puta mjesečno.